Haptotherapie-Zaandam-koog-aan-de-zaan.jpg

Haptonomie

In de haptonomie wordt veel zorg en aandacht besteed aan de ervaring van voelen en aanraken. Voelen en aanraken zijn natuurlijke eigenschappen, net zoals bewust handelen en denken. Beide heel belangrijke kwaliteiten.

Maar doordat we leven in een maatschappij die vooral gericht is op prestatie, effectiviteit en rationaliteit is er vaak niet veel ruimte voor gevoelens en emoties. Dit kan ertoe leiden dat we ook zelf slecht "luisteren" naar de behoeften en signalen van ons lichaam en naar onze eigen grenzen, met allerlei mogelijke klachten tot gevolg. Denk daarbij alleen maar eens aan alle klachten van stress en overbelasting.

Alleen als we onze gevoelens serieus nemen kunnen ze, samen met ons verstand, de kompas worden voor ons handelen. Als verstand en gevoel in balans zijn zal dat leiden tot meer rust en ontspanning, tot minder onvrede en minder lichamelijke en/of psychische klachten.

 

 
Haptotherapie

Haptotherapie is een begeleidingsvorm waarin voelen en aanraken belangrijke onderdelen zijn, evenals het bewust worden, het leren uiten en het verwoorden van de gevoelens die daarbij opkomen.

De bedoeling van haptotherapie is om te ervaren wat iets met je doet en wat je eigen beweging daarin is. Worden die gevoelens onderdrukt dan blokkeert dat de ervaring van verdriet, boosheid en angst, maar ook van plezier en genieten. Alleen als je in staat bent te voelen wat je lichaam vertelt, kun je luisteren naar jezelf en kunnen betere keuzes gemaakt worden op basis van zowel voelen als denken. Je krijgt zicht op welke manier je gevoelens, gedachten en gedrag elkaar beïnvloeden. Als je weet wat je voelt en waar je behoefte aan hebt, ben je beter in staat goed voor jezelf te zorgen.

Zo kan hulp worden geboden bij:
     - Lichamelijke en/of geestelijke overbelasting; stress, burn-out
    - Problemen in relaties en contacten
    - Psychische problemen
    - Pijn en pijnverwerking
    - Rouw- en verliesverwerking
    - Verwerken van trauma's uit heden of verleden
    - Onvrede met een bestaande situatie
    - Moeite met keuzes maken 

Haptotherapie-Zaandam-Wormerveer.jpg