Haptonomie-Relatietherapie.jpg

Haptotherapie en relaties

Bij haptotherapie in relaties gaat het om het contact en de communicatie tussen twee mensen; (echt)paren / partners.De haptotherapeut probeert problemen die er binnen een relatie spelen tastbaar en voelbaar te maken.Er wordt naast gesprek ook gebruik gemaakt van haptonomische ervaringsoefeningen om duidelijk te krijgen wat partners met elkaar in communicatie doen en waar het stagneert.

Op deze manier kan het paar aan den lijve ervaren hoe ieder van hen omgaat met grenzen, afstand en nabijheid, conflict of harmonie, leiden of volgen, gevoel of verstand, ruimte geven of ruimte nemen en of er sprake is van samen of alleen.

Het gaat dus niet alleen om woorden en inzicht, maar ook om een ervaring die, behalve begrepen, ook door beiden gevoeld wordt.


De therapeut geeft terug wat hij / zij waarneemt en zo wordt met elkaar onderzocht wat er in het contact gebeurt. Het gaat hierbij niet over schuld of over gelijk of ongelijk en ook niet over "hoe hoort het".


Het gaat erom helder te krijgen wat de patronen zijn in de communicatie; wat de blokkades zijn en wat daaraan te doen.
Samen wordt gekeken naar wat voor beiden de (on)mogelijkheden zijn om met behoud van ieders persoonlijke vrijheid weer te komen tot verbondenheid.